Mitä sinä voit tehdä, kun huomaat jonkun kohtaavan häirintää tai syrjintää?
Toimi
Muutu näkyväksi. Osoita syrjinnän kohteelle, ettei hän ole yksin. Pienikin ele voi riittää: mene vierelle, puhuttele, katso silmiin.
Tue
Kysy, tarvitseeko syrjintää kohdannut vielä apua, vaikka tilanne olisi jo ohitse. Varmista, että hän pääsee turvallisesti jatkamaan matkaa.
Kerro
Raportoi tilanne eteenpäin kuljettajalle, järjestyksenvalvojalle tai poliisille. Ilmiö on saatava esiin, jotta sille saadaan loppu.
Tositarinoita syrjinnästä joukkoliikenteessä
– ja ihmisistä, jotka muuttuivat näkyviksi.Naisten suojaava rinki pelasti päiväni
Odotin pysäkillä bussia. Paikalla oli muutamia muitakin. Jo kauempaa näin, kuinka eräs mies lähestyi minua. ”Vihaan teitä! Jos teitä ei olisi, minulla olisi parempi toimeentulo,” hän alkoi huutaa ja käytti n-sanaa. Mies lähestyi minua todella uhkaavasti: ”Yleensä en...
lue lisääPieni balleriina bussissa – ”Mun vieressä oleva mies alkoi liikuttaa kättä ylemmäs”
Mä istun bussissa. Treenit alkaa ja läksyt on tehty. Mun viereen tulee istumaan joku setä. Mä litistyn ikkunaan päin. Otan hatun ja hanskat pois ja laitan repun mun jalkoihin. Toi setä haisee vähän viinalta. Nyt se liikkuu pikkasen mun suuntaan ja laittaa käden mun...
lue lisääKohtaamisella ja läsnäololla tuetaan nuorten oikeutta viettää turvallista vapaa-aikaa myös julkisissa tiloissa
Julkiset tilat ovat nuorille areenoita kokea, kokeilla ja etsiä omaa paikkaansa. Nuoruuteen kuuluu vahvasti halu hakeutua ikäistensä seuraan ja viettää aikaa paikoissa, joihin kokoontuu ihmisiä. Julkisissa tiloissa nuoret kohtaavat valitettavasti myös ihmisiä, joiden...
lue lisääIhmisoikeusliiton ja Nyssen Stop! Päätepysäkki syrjinnälle -kampanja kannustaa toimimaan ja tukemaan uhria silloin, kun huomaamme jonkun kohtaavan häirintää tai syrjintää. Ihmisoikeusliitto on ihmisoikeusjärjestö, joka edistää perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista Suomessa.
Kampanjaa tukevat: Tampereen kaupunki, Länsilinjat, Amnestyn Tampereen ryhmä, Artteli-kumppanuusyhdistys, JHL Pirkanmaa, Kehitysvammaisten Tukiliitto, Kynnys, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto, PAM Tampere, Pirkanmaan Seta, Rasmus Tampere, Rikosuhripäivystys, SPR Hämeen piiri, Tampereen yliopiston ylioppilaskunta, Pro-tukipiste, Pirkanmaan vammaistyö ry, Kris-Tampere ry, Silta-Valmennusyhdistys ry, Sopimusvuori ry & Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry.