Hyppää sisältöön

Odotin pysäkillä bussia. Paikalla oli muutamia muitakin. Jo kauempaa näin, kuinka eräs mies lähestyi minua. ”Vihaan teitä! Jos teitä ei olisi, minulla olisi parempi toimeentulo,” hän alkoi huutaa ja käytti n-sanaa. Mies lähestyi minua todella uhkaavasti: ”Yleensä en halua lyödä naisia, mutta sinua haluaisin lyödä!” Sitten tapahtui jotain hienoa.

Pysäkillä olleet neljä naista asettui minun puolelleni. Eräs heistä vaati häiriköijää poistumaan, mutta mies vain jatkoi uhkaavaa käytöstään ja tuli lähemmäksi. ”Häivy tai soitan poliisit,” nainen huusi. Sitten naiset muodostivat suojaavan ringin ympärilleni – asettivat omat kehonsa suojelemaan minua. Mies huomasi jääneensä vihansa kanssa yksin, ja häipyi lopulta paikalta.

Tilanteen jälkeen yksi naisista kertoi, että hän oli nähnyt Ihmisoikeusliiton STOP! Päätepysäkki syrjinnälle –kampanjan. Hän oli lukenut kampanjan toimintaohjeet siitä, miten toimia, jos näkee häirintää tai syrjintää. Kerroin, että olen Ihmisoikeusliitossa töissä ja ollut kampanjassa mukana. Nainen kiitteli kampanjaa ja minä kiitin häntä. Se oli hieno kohtaaminen! Olen kohdannut rasistista huutelua hyvin usein. Ne kerrat, kun joku on asettunut minun puolelleni, lämmittävät pitkään kuten näiden naisten suojaava rinki.

Solomie Teshome
Kirjoittaja työskentelee Ihmisoikeusliitossa asiantuntijana.

Palaa etusivulle