Hyppää sisältöön

HSL:n, HKL:n ja Ihmisoikeusliiton STOP! Päätepysäkki syrjinnälle –kampanja herätti ennen näkemätöntä vastakaikua kaksi vuotta sitten. Epäasialliseen käytökseen puuttuminen liikennevälineissä nousi moneksi viikoksi puheenaiheeksi niin päivälehtien pääkirjoituksissa, yleisönosastoissa kuin suuren yleisön keskustelufoorumeilla somessa.

Kansalaiskeskustelussa vallitsi yksimielisyys: häirintään on tultava loppu. Ilahduttavaa oli myös se, että häirinnän torjuntaan löydettiin yhteisvastuullinen sävel. Kampanjan viesti ja kaikille soveltuva toimintaohje muuttua näkyväksi tueksi syrjinnän kohteelle sai hyväksyvän vastaanoton. Vastuuhenkilöitä ei yritetty etsiä jonnekin toisaalle osoittavan sormen suunnasta.

Ja mikä parasta, kampanjan päättymisen jälkeen kuulimme kertomuksia, joissa häirintätilanne oli kuivunut kokoon. Tavalliset ihmiset olivat kokeilleet miten uhrin tueksi meneminen toimii käytännössä. – Se oli toiminut juuri toivotulla tavalla. Kansalaiskeskustelussa moni toikin esille, että on joutunut usein seuraamaan sivusta ikäviä tilanteita, mutta oma epävarmuus on estänyt tekemästä mitään. Kampanjan jatko Tampereella ja Turussa osoittivat aiheen tärkeyden ja koskettavuuden laajemmaltikin.

Ikävä kyllä, aihe on edelleen ajankohtainen. Siksi HSL, HKL ja Ihmisoikeusliitto uusivat kampanjan. Kampanjan viesti on ”Joukkoliikenne kuuluu kaikille – syrjinnän päätepysäkki on tässä ja nyt”. Erityisen hieno asia on, että meitä on nyt aiempaa isompi joukko kampanjoimassa. Metroa ja raitiovaunuja liikennöivän HKL:n lisäksi kampanjaan on lähtenyt tällä kertaa mukaan myös HSL:n bussiliikennettä liikennöiviä bussiyhtiöitä. Turvallinen ja häiriötön matka on tärkeä asia myös heille.

Myös kuljettajakunnassa on varmasti epävarmuutta miten häirintään tulisi puuttua. HSL haluaa antaa keinoja haastaviin tilanteisiin lisäämällä kuljettajien täydennyskoulutukseen valmennusta häirintätilanteiden varalle. Kuljettaja ei voi jäädä sivusta seuraajaksi, kun hän huomaa tai hänelle kerrotaan epäasiallisesta käytöksestä. Häirintätilanteet eivät saa jäädä piiloon penkkien kätköihin tai peloiksi ihmisten mieliin. Painetaan syrjinnälle stop ja ollaan rohkeasti näkyviä.

Parhaat matkat tehdään yhdessä!

Suvi Rihtniemi

toimitusjohtaja

HSL

Palaa etusivulle