Hyppää sisältöön

Etelä-Afrikasta adoptoitu 11-vuotias Valtteri kertoi viime keväänä rohkeasti kokemastaan syrjinnästä ja kiusaamisesta joukkoliikennevälineissä. Lapsiin kohdistuvaa rasismia ja syrjintää tapahtuu toistuvasti julkisilla paikoilla. Lapselle tilanne on erityisen pelottava, ahdistava ja lamaannuttava.

Valtterin ja hänen äitinsä arkisiin kokemuksiin yhtyi välittömästi myös muita adoptiolasten perheitä. Surulliset lasten arjessaan kokemat syrjivät kohtaamiset eivät olleetkaan yksittäistapauksia.

Syrjiminen on aina väärin. Lapsen syrjiminen on äärimmäisen epäinhimillistä. Kysymys ei ole pelkästään siitä, mitä Suomen laki kieltää tai ei kiellä. Kyse on toisia ihmisiä huomioivasta kohteliaasta käytöksestä. Aikuiset toimivat aina esimerkkinä lapsille.

Pelastakaa Lasten työ kansainvälisen adoption ja turvapaikanhakijoiden parissa on antanut meille monimuotoista tuntumaa ja tietoa lasten ja heidän perheidensä syrjintäkokemuksista Suomessa. Järjestömme tehtävänä on puolustaa lapsen oikeuksia kaikkialla, missä niitä loukataan. Lapset ovat ensiarvoisesti lapsia, ja heidän turvallisuutensa ja hyvinvointinsa tulisi olla jokaisen aikuisen kunnia-asia.

Ei ole vaikeaa tunnistaa, jos lapsi on ympäristössään syrjinnän kohteena. Jokainen meistä pystyy tuntemaan, jotkut ikävä kyllä myös omakohtaisesti muistamaan, miltä kiusatuksi tuleminen ja vähättely lapsuudessa tuntuvat.

Meidän aikuisten velvollisuutena ei ole ainoastaan havahtua näkemään, vaan myös puuttua. Puuttuminen on helppoa: ensin on tärkeää kysyä lapselta, onko kaikki hyvin. Lapselle antaa turvaa se, ettei häntä jätetä tilanteeseen yksin.

Lapsen itsetunnolle puolestaan on tärkeää se, että syrjimistä ei koskaan hyväksytä hiljaisuudella. Tämä on myös selkeä signaali muille kanssakulkijoille.

Puuttumalla turvallisena aikuisena lapsen syrjintään liikennevälineissä, kauppakeskuksissa, pihoilla tai puistoissa voit jättää hänen elämäänsä elinikäisen positiivisen jäljen. Jäljen, joka muistuttaa lasta vielä aikuisenakin, että minä olen arvokas eikä minua jätetty yksin.

Tiina-Maria Levamo
Vaikuttamistyön asiantuntija
Pelastakaa Lapset

Palaa etusivulle