Hyppää sisältöön

Kaikille yhdenvertaisesti avoimen ja turvallisen ympäristön luominen vaatii meiltä jokaiselta rohkeutta ja taitoa puuttua syrjintään, kun sitä kohtaamme. Mitä enemmän tiedämme tehokkaista ja turvallisista keinoista, sitä helpompaa syrjinnän ja häirinnän vastustamisesta tulee. STOP! Päätepysäkki syrjinnälle –kampanja antaa tähän työkaluja.

Ihmisoikeusliitto jakoi viime helmikuussa syrjinnän vastaista ohjeistusta pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä. Ohje tiivistyi kolmeen kohtaan: toimi, tue, kerro.

Kehotimme kanssamatkustajia siirtymään syrjinnän kohteen tueksi. Tukea voi osoittaa pienelläkin eleellä menemällä viereen istumaan tai aloittamalla keskustelun mistä tahansa arkisesta asiasta, vaikka säästä. Kohteen tukeminen on tehokkaampaa ja turvallisempaa kuin syrjijää vastaan nouseminen. Tilanteen laukeamisen jälkeen on myös tärkeää varmistaa, että syrjinnän kohde pääsee jatkamaan turvallisesti matkaansa ja kertoa tapahtuneesta bussikuskille tai esimerkiksi liikennöitsijälle jälkikäteen verkon kautta. Voit lukea tarkemmin ohjeistamme täältä.

Olemme saaneet ohjeista hyvää palautetta. Niiden on koettu madaltavan kynnystä puuttua syrjintään. Olemme myös kuulleet syrjintää usein kohtaavilta, että nyt ensimmäistä kertaa he ovat saaneet tukea kanssamatkustajilta. Eräs mies kertoi solvaamistilanteesta, jossa ensin yksi kanssamatkustaja oli tullut hänen viereensä seisomaan. Kohta vierelle tuli toinen, joka painoi empaattisesti käden olkapäälle ja vielä kolmannelta hän sai katseen, joka viesti ”olen sinun puolellasi”. Kukaan ei keskittynyt solvaajaan, joka poistui vähin äänin paikalta.

Tähän esimerkkiin tiivistyy lisäyksemme aiempiin ohjeisiin: muututaan yhdessä näkyviksi! Ohjeillamme rohkaisemme yksilöitä toimimaan, mutta julkisten tilojen muuttaminen yhdenvertaiseksi vaatii laajan joukon toimintaa. Tähän tarvitaan tilojen hallinnoijien, liikennöitsijöiden ja vartijoiden lisäksi meitä kaikkia. Lähetetään yhdessä vahva viesti yhdenvertaisuuden puolesta! Emme hyväksy, että ketään syrjitään tai häiritään vammaisuuden, sukupuolen, kansallisen alkuperän, seksuaalisen suuntautumisen, kielen tai muun ominaisuuden vuoksi.

Matti Jutila
Ihmisoikeuksien asiantuntija, Ihmisoikeusliitto

Palaa etusivulle