Hyppää sisältöön

Monet haluaisivat puuttua häirintään tai syrjintään julkisessa liikenteessä, mutta eivät uskalla tai tiedä, miten tilanteessa olisi parasta toimia. Ihmisoikeusliiton yhdessä HSL:n ja HKL:n kanssa toteuttaman syrjinnänvastaisen kampanjan tavoitteena on siksi ennen kaikkea rohkaista ihmisiä toimintaan. Ohjeistus syrjintätilanteissa toimimiseen on yksinkertaisempi, kuin luulisi.

Ohjeita suunnitellessamme kävimme läpi syrjinnänvastaisia kampanjoita eri maista ja keskustelimme monien kokemusasiantuntijoiden ja muiden kansalaisjärjestöjen kanssa. Kautta linjan viesti oli sama: tärkeintä on osoittaa syrjinnän kohteelle, ettei hän ole yksin. Kuulimme, kuinka musertavalta sivustakatsojien hiljaisuus tuntuu ja toisaalta, miten tärkeää muiden tuki tilanteissa on. Seuraavan kerran, kun näet syrjintää, muutu siis näkyväksi!
Solvaajan vastustaminen ei välttämättä ole tehokkain keino vastustaa syrjintää. Toista ihmistä vastaan nouseminen on usein pelottavaa. Tilanteesta saattaa muodostua voimien taistelu: kovennetaan ääntä, käyttäydytään uhkaavasti. Solvaajan vastustaminen ei ehkä ole turvallista puuttujalle, syrjinnän kohteelle tai muille matkustajille.

Syrjinnän kohteen puolelle meneminen sen sijaan voi muuttaa tilanteen dynamiikkaa. Se ei ole ainoastaan tärkeää syrjinnän kohteelle, vaan se on myös tehokas keino tilanteen laukaisemiseksi. Kun joku sivustakatsoja aloittaa keskustelun syrjinnän kohteen kanssa tai vaikkapa vain istuu hänen viereensä, solvaaja ei voi enää häiritä yksinäistä uhria. Yhtäkkiä syrjinnän kohteella onkin tukea ja solvaaja jää yksin. Moni syrjintää kokenut on kertonut, miten solvaaja on tällöin poistunut vähin äänin paikalta. Se, että yksi tulee syrjityn tueksi, voi kannustaa muut liittymään joukkoon.

Syrjinnän ja häirinnän lopettamiseen liikennevälineissä tarvitaan toki muutakin, vastuu on myös liikennöitsijöillä, vartijoilla ja viranomaisilla. Mutta voimme jokainen tehdä pienen osamme.

Ohjeemme häirintään tai syrjintään puuttumiselle joukkoliikenteessä ovat yksinkertaiset:

Toimi

Muutu näkyväksi. Osoita syrjinnän kohteelle, ettei hän ole yksin. Pienikin ele voi riittää: mene vierelle, puhuttele, katso silmiin.

Tue

Kysy, tarvitseeko syrjintää kohdannut vielä apua, vaikka tilanne olisi jo ohitse. Varmista, että hän pääsee turvallisesti jatkamaan matkaa.

Kerro

Raportoi tilanne eteenpäin esimerkiksi järjestyksenvalvojalle, kuljettajalle tai poliisille. Onnistuitko auttamaan? Kerro muillekin, miten toimit ja miten hyvältä toisen tukeminen tuntui.

Matti Jutila
asiantuntija
Ihmisoikeusliitto

Palaa etusivulle