Hyppää sisältöön

Joukkoliikenne kuuluu kaikille. Silti erilainen häirintä ja syrjintä joukkoliikennevälineissä ja kaduilla on arkipäivää monille ihmisille, ja se satuttaa niin lapsia kuin aikuisiakin.

Häirintätilanteisiin puuttuminen ei aina ole helppoa. Usein tilanteet menevät ohi nopeasti, harva edes havaitsee niitä täysissä liikennevälineissä tai tilanteisiin puuttuminen voi tuntua turvattomalta. Siksi on erityisen arvokasta, että Päätepysäkki syrjinnälle -kampanja rohkaisee kaikkia joukkoliikenteen käyttäjiä puuttumaan häirintään ja antamaan tukensa häirinnän ja syrjinnän kohteeksi joutuneille kanssamatkustajille.

Tuen osoittaminen on yksinkertaista: pienikin ele usein riittää. Tärkeintä on, että häirínnän kohteeksi joutunut ei joudu olemaan yksin, että hänen ohitseen ei katsota eikä hänen pahaa oloaan sivuuteta. Vaikeneminen on häiritsijälle hiljainen merkki siitä, että hänen toimintansa voi jatkua, kun taas syrjintää vastaan asettuminen kannustaa myös muita matkustajia puuttumaa syrjiviin tilanteisiin. Häirintään puuttuminen on rohkea ja arvokas teko. Jokaisen matkustajan pitää voida tuntea olonsa turvalliseksi kaupungin liikenteessä, huolehditaan siitä yhdessä.

Anni Sinnemäki
Helsingin apulaispormestari

Palaa etusivulle