Hyppää sisältöön

Tarik

Olen ollut 13 vuotta bussinkuljettajana. Viisi vuotta ajoin vain yövuoroa. Ne ovat erilaisia kuin päivävuorot. Tuntuu, että öisin ihmiset unohtavat kaikki käytöstavat – varsinkin humalassa.

Yleensä selviän kaikesta puhumalla, mutta kerran koin väkivaltaa työssäni. Se oli kyllä ihan päiväsaikaan. Siitä jäi pieni pelko 2-3 vuodeksi.

Tavoitteeni on, että kaikilla matkustajilla olisi turvallinen ja rauhallinen matka. Jos huomaan jonkin häirintä- tai syrjintätilanteen, puutun asiaan heti. Pysäytän bussin seuraavalla pysäkillä, puhuttelen häiriköijää ja ohjaan hänet ulos. Jos häiriköijä on aggressiivinen, soitan heti vartijan tai poliisin paikalle.

Olen huomannut, että monet kanssamatkustajat eivät toimi, vaikka huomaavat häirintää tai kiusaamista. Ajatellaan, että kuski tulee ja tekee jotain. Me emme kuitenkaan huomaa kaikkea. Toivoisin huomaavaisuutta ja rohkeutta kaikilta matkustajilta. Kanssamatkustajakin voi esimerkiksi pyytää muita antamaan tilaa vammaisille henkilöille tai vanhuksille.

On hyvä, jos kuljettajalle tullaan kertomaan häirintätilanteista. Kyllä minä haluan tietää, mitä ajovuorollani tapahtuu.

Lähdin mielelläni tähän kampanjaan mukaan. Miellyttävä ja turvallinen matka on aina kuljettajien tavoitteena, mutta siihen tarvitaan meitä kaikkia!

Tarik
Palaa etusivulle