Hyppää sisältöön

Syrjinnän ehkäisyn perusperiaate on yksinkertainen: jokaista ihmistä tulee kohdella yksilönä eikä jonkin ennakkoluokittelun mukaan. Tähän saakka se on yksinkertaista. Käytännössä tilanteet tulevat ja menevät yleensä nopeasti, ja syrjintää voi olla vaikea havaita liikkuvassa kulkuvälineessä ja ihmisvilinässä. Olennaista on, että kun syrjintää havaitsee, puuttuu asiaan eikä teeskentele, ettei ole huomannut mitään. Nimittelijää tai hyökkääjää vastaan asettumisen kynnys on korkea, mutta uhrin puolelle tai rinnalle asettuminen on helpompaa. Käytän itse joukkoliikennettä monta kertaa päivässä, ja muutaman kerran olen puuttunut häiriköintiin ja syrjintään, kun olen sellaiseen törmännyt. Viime kädessä kysymys on kulttuurin muutoksesta – kaikki me ihmiset elämme samalla yhä pienemmäksi käyvällä planeetalla, ja meillä on yhteisiä ominaisuuksia paljon enemmän kuin eroja. Yritetään enemmän vahvistaa yhteisyyttä sen sijaan, että torjuisimme erilaisuutta.

Pekka Sauri
Helsingin apulaiskaupungin johtaja

Palaa etusivulle