Olen puoliksi syyrialainen, mutta en ole itse kohdannut kovin vakavaa syrjintää tai häirintää julkisessa liikenteessä. Saan jonkin verran tuijotusta ja ikäviä katseita silloin, kun minulla on mekko päällä.
Olen todistanut muutamia syrjintä- tai häirintätilanteita. Viimeisin tapaus on tuoreessa muistissa: matkustin kavereideni kanssa metrossa, kun sisään tuli keski-ikäinen mies. Hän istui penkille vastapäätä naismatkustajaa ja alkoi huutaa ja haukkua tätä. Hän huusi, että naiset aina vievät tilaa metrossa, kiroili ja haukkui naista rumilla nimityksillä. Kukaan muista matkustajista ei reagoinut, vaan kaikki katsoivat pois. Mietimme kavereideni kanssa, mitä tehdä. Nainen vaihtoi paikkaa ja siirtyi kauemmaksi häiriköstä, jolloin koetin katseellani viestittää, että olen hänen tukenaan ja katsoa samalla, miten hän voi. Kun olimme jäämässä pois metrosta, kävin kysymässä naiselta, onko hän kunnossa.
Tärkeintä syrjintä- tai häirintätilanteissa on olla uhrin tukena. Se on turvallisintakin – pieni ele riittää. Esimerkiksi lempeällä katseella voi viestittää, että olen sinun puolellasi.